Przepis na gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką 📖

Składniki:
- 500 g wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (do posypania)

Sposób przygotowania:
1. Wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
2. Pieczarki i paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w plastry.
3. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy.
4. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie.
5. Dodajemy kawałki mięsa i obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron.
6. Wsypujemy mąkę, słodką paprykę i majeranek, dokładnie mieszamy.
7. Po chwili dolewamy bulion warzywny i dodajemy pokrojoną paprykę.
8. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
9. W międzyczasie, w osobnej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki na złoty kolor.
10. Gdy gulasz będzie gotowy, dodajemy podsmażone pieczarki, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
11. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
12. Podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami
gulasz wieprzowy z papryką
gulasz wieprzowy z marchewką i papryką
gulasz z pieczarkami i papryką
gulasz wieprzowy z pieczarkami