Przepis na gulasz z pieczarkami i papryką 📖

Składniki:
- 500g wołowiny
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 400ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w kostkę, pieczarki i paprykę w plastry, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Na dużym rondlu rozgrzej olej i dodaj pokrojone mięso. Smaż je na średnim ogniu, aż zbrązowieje z każdej strony.
3. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa, mieszaj i smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Następnie dodaj pieczarki i paprykę, smaż przez 5 minut.
5. Dodaj mąkę do rondla i dokładnie wymieszaj z resztą składników. Smaż przez minutę, aż mąka się przypieka.
6. Wlej bulion wołowy do rondla, dodaj przecier pomidorowy, paprykę słodką i majeranek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Zamknij rondel, zmniejsz ogień i gotuj gulasz na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a sos zgęstnieje.
8. Podawaj gulasz z pieczywem lub kaszą.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz z indyka z papryką i pieczarkami
gulasz wołowy z pieczarkami i papryką
gulasz wolowy z papryka i pieczarkami
gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką
gulasz wieprzowy z papryka i pieczarkami