Przepis na gulasz wieprzowy z porem 📖

Oto przepis na gulasz wieprzowy z porem:

Składniki:
- 500 g wieprzowiny (np. łopatka lub karkówka), pokrojonej w kostkę
- 2 duże pory, pokrojone w talarki
- 2 cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż zmiękną.

2. Dodaj wieprzowinę i smaż, aż się zrumieni.

3. Dodaj koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, ostre paprykę (jeśli lubisz ostry smak) oraz zioła. Dokładnie wymieszaj.

4. Dodaj bulion warzywny lub mięsny, liście laurowe oraz marchewki. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień.

5. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

6. Dodaj ziemniaki i pory. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.

7. Dopraw gulasz solą i pieprzem do smaku.

8. Podawaj gorący. Możesz go podać samodzielnie lub jako dodatek do kaszy, makaronu lub pieczywa.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy z karkówki
gulasz wieprzowy ze śmietaną
gulasz wieprzowy ze śliwkami
smaczny gulasz wieprzowy