Przepis na gulasz wieprzowy ze śmietaną 📖

Składniki:
- 500g wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200ml bulionu warzywnego
- 200ml śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki mąki
- 1/2 pęczka natki pietruszki

Wykonanie:
1. Wieprzowinę pokrój w kostkę o średniej wielkości.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
3. Na głębokiej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwę z oliwek.
4. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
5. Dodaj mięso do patelni i podsmaż je z cebulą i czosnkiem, aż zbrązowieje ze wszystkich stron.
6. Dodaj paprykę słodką, majeranek, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i bulion warzywny. Wymieszaj, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. W miseczce roztrzep mąkę z niewielką ilością zimnej wody, a następnie dodaj ją do gulaszu. Wymieszaj, aby sos zgęstniał.
9. Wlej śmietanę kremówkę do gulaszu, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos się zagęści.
10. Przed podaniem posyp gulasz posiekaną natką pietruszki.
11. Gulasz podawaj z kluskami śląskimi lub kaszą, oraz ulubionymi surówkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy dietetyczny
gulasz wieprzowy ze schabu
gulasz wieprzowy w szybkowarze
gulasz wieprzowy w słoiku