Przepis na smaczny gulasz wieprzowy 📖

Składniki:
- 600g wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostra
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wieprzowinę kroimy w większe kawałki i osuszamy na papierowym ręczniku. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryki kroimy na paski.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, aż będzie rumiane. Następnie wyjmujemy je z garnka. W tej samej patelni, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy na małym ogniu, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodajemy mąkę i koncentrat pomidorowy, mieszamy dokładnie, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie stopniowo wlewamy bulion warzywny, cały czas mieszając.
4. Wrzucamy do garnka paprykę, przyprawy (paprykę słodką, ostrą, sól, pieprz) oraz smażone wcześniej mięso. Całość dokładnie mieszamy.
5. Dusimy gulasz na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a sos zgęstnieje.
6. Na koniec podajemy gulasz posypany świeżą natką pietruszki lub koperkiem.
7. Gulasz wieprzowy podajemy z kluskami, ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!

Podobne przepisy

smaczny gulasz
gulasz wieprzowy
gulasz wieprzowy w słoiku
gulasz wieprzowy z szynki
tradycyjny gulasz wieprzowy