Przepis na gulasz wieprzowy z szynki 📖
Składniki:- 1 kg wieprzowej szynki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 400 ml wywaru mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Szynkę pokrój w kostkę, a cebule i czosnek posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek.
3. Dodaj szynkę i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni.
4. Następnie dodaj startą marchewkę oraz pokrojoną w paski paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.
5. W tym czasie w garnku podgrzej wywar mięsny.
6. Do mięsa dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, kumin i oregano. Mieszaj całość.
7. Wlej podgrzany wywar mięsny i dopraw solą oraz pieprzem.
8. Dusz gulasz na średnim ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Jeśli będzie za gęsty, można dodać trochę wody.
9. Podawaj gorący gulasz wieprzowy z szynki z kluskami lub pieczywem.
Smacznego!