Przepis na gulasz ze schabu bez kości 📖

Oto przepis na gulasz ze schabu bez kości:

Składniki:
- 1 kg schabu bez kości, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 2 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek mąki do obtoczenia mięsa

Instrukcje:

1. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
2. Schab obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie złociste z każdej strony. Wyłóż mięso na talerz.
3. Dodaj do garnka posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
4. Dodaj pokrojone marchewki i papryki. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
5. Wsyp koncentrat pomidorowy i przyprawy: słodką paprykę w proszku, kminek, słodką paprykę, majeranek i tymianek. Dokładnie wymieszaj z warzywami.
6. Wróć mięso do garnka i wymieszaj z warzywami.
7. Dodaj bulion wołowy i pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
9. Podawaj gorący gulasz na talerzach, najlepiej z dodatkiem klusków lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wieprzowy ze schabu
obiad ze schabu
strogonow ze schabu
strogonowa z schabu
gyrosa ze schabu