Przepis na rosół wołowo drobiowy 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny (np. zrazowa)
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 2 kawałki selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka gałązek natki pietruszki
- woda (ok. 4 litry)

Przygotowanie:
1. Wołowinę i kurczaka umyj i oczyść z błon i kości. Wrzuć do garnka i zalej wodą.
2. Następnie, zagotuj. Zdejmuj powstałą pianę.
3. Marchewki, pietruszkę i seler umyj, obierz i pokrój w większe kawałki.
4. Cebulę obierz i przekrój na pół.
5. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
6. Dodaj warzywa, cebulę, czosnek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz gałązki natki pietruszki do garnka z mięsem.
7. Całość gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i bulion nabierze bogatego smaku.
8. Pod koniec gotowania, wyjmij mięso i odłóż na talerz. Pozostałe składniki przecedź, aby otrzymać klarowny rosół.
9. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do gotowego bulionu.
10. Przed podaniem, udekoruj rosół listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wołowo drobiowy
rosol drobiowy
dobry rosół drobiowy
idealny rosół drobiowy
gulasz wołowo wieprzowy