Przepis na gulasz wołowy do placków po węgiersku 📖

Składniki:
- 500g wołowiny (np. łopatka lub polędwica)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 łyżka mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 200 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na kawałki o grubości 2-3 cm i oprósz solą i pieprzem.
2. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Papryki pokrój w paski.
3. Na dużą patelnię wlej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną.
4. Dodaj wołowinę i obsmaż z każdej strony na średnim ogniu.
5. Dodaj paprykę i wymieszaj.
6. W niewielkich ilościach dodawaj mieloną paprykę, słodką paprykę wędzoną, bazylię, majeranek i oregano. Mieszaj, aż całe mięso i warzywa będą równomiernie posmarowane przyprawami.
7. Następnie dodaj bulion wołowy, przykryj patelnię i dusz przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
8. W miseczce rozpuść mąkę w kilku łyżkach zimnej wody i wlej do gulaszu, mieszając cały czas. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
9. Na osobnej patelni rozpuść masło i usmaż placki po węgiersku według przepisu, którym dysponujesz.
10. Na każdym placku nałóż gulasz wołowy i ciesz się pysznymi daniami!

Podobne przepisy

gulasz do placków po węgiersku
gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych
gulasz wołowy po węgiersku
gulasz do placków ziemniaczanych
gulasz węgierski do placków ziemniaczanych