Przepis na gulasz wołowy z grzybami 📖

Składniki:
- 600g wołowiny (np. rostbef)
- 300g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500ml bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu worcester
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, tymianek

Sposób przygotowania:
1. Wołowinę pokrój w kostkę i oprósz lekko solą, pieprzem oraz papryką.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i masło, a następnie obsmaż wołowinę z obu stron. Wyjmij ją na talerz.
3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a marchewki pokrój na plasterki.
4. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złote.
5. Dodaj pieczarki pokrojone w plastry i podsmażaj przez kilka minut, aż zmiękną.
6. Wsyp mąkę i dobrze wymieszaj.
7. Dodaj koncentrat pomidorowy, sos worcester, bulion wołowy oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę, majeranek i tymianek. Dobrze wymieszaj.
8. Włóż do sosu mięso i marchewki.
9. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny, aż wołowina będzie miękka i soczysta, a smak się przegryzie.
10. Podawaj gulasz wołowy z grzybami z dodatkiem np. klusków, makaronu lub puree ziemniaczanego. Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz wolowy
fit gulasz wołowy
gulasz wołowy z ziemniakami
gulasz wołowy z pieczarkami
gulasz wołowy kuronia