Przepis na gulasz wolowy z pregi 📖
Przepis na gulasz wołowy z pregi:Składniki:
- 500 g wołowiny (np. karkówka)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki mąki pszenna
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 ml bulionu wołowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebule, marchewki, czosnek i papryki pokrój w drobną kostkę.
3. Na dużym garnku rozgrzej olej i dodaj pokrojoną wołowinę. Smaż na średnim ogniu, aż mięso się zrumieni.
4. Zmniejsz płomień i dodaj cebulę, marchewkę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj paprykę, pomidory krojone i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i dusz przez około 5 minut.
6. Posyp mąką i wymieszaj, aby oblepić wszystkie składniki.
7. Dodaj słodką paprykę, tymianek, majeranek i oregano. Wymieszaj.
8. Powoli wlej bulion wołowy, stopniowo mieszając, aby uniknąć grudek.
9. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką.
10. Dusz gulasz przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Przy okazji sprawdzaj, czy nie potrzeba dosolić lub doprawić pieprzem.
11. Podawaj gulasz wołowy z kluskami lub ulubionym gatunkiem pieczywa.
Smacznego!