Przepis na gulasz wołowy z warzywami 📖
Składniki:- 500g wołowiny (np. łopatka lub rostbef), pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 2 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki mąki
- 500ml bulionu wołowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki, posiekana (opcjonalnie, do podania)
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego pokrojoną wołowinę. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż mięso się zrumieni z każdej strony. Następnie wyjmij je z garnka i odłóż na talerz.
2. W tym samym garnku dodaj posiekaną cebulę i smaż ją, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
3. Wrzuć do garnka pokrojone w plasterki marchewki i smaż razem z cebulą i czosnkiem przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
4. Dodaj pokrojone papryki i pomidory. Smaż przez kilka minut, aż papryka zacznie się mięknąć.
5. Przesyp mąkę na warzywa i dokładnie wymieszaj, aby je obsypać. Smaż jeszcze przez minutę, mieszając, aby mąka równomiernie się rozprowadziła.
6. Powoli dodawaj bulion wołowy do garnka, stale mieszając. Wlej również koncentrat pomidorowy. Doprowadź do wrzenia.
7. Wróć z powrotem smażone kawałki wołowiny do garnka. Dodaj słodką paprykę w proszku, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.
8. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż wołowina będzie miękka.
9. Przed podaniem posyp gulasz posiekaną natką pietruszki. Możesz podać go jako samodzielne danie lub jako dodatek do klusków, ziemniaków lub makaronu.
Smacznego!