Przepis na gulasz z indyka 📖

Składniki:
- 500g filetu z indyka, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 400g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubisz pikantne)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
- 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
1. Na dużą patelnię wlej olej roślinny i podsmaż cebulę przez około 2-3 minuty, aż zmięknie.
2. Dodaj pokrojone w kostkę mięso z indyka i smaż je z każdej strony na złoty kolor. Następnie przestaw na talerz.
3. Na tej samej patelni podsmaż czosnek, marchewki i paprykę.
4. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, suszone oregano oraz świeży rozmaryn. Dokładnie wymieszaj.
5. Powoli dolej bulion warzywny lub drobiowy i podrzuć mięso z indyka. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
6. Pod koniec gotowania, rozpuść mąkę pszeniczną w niewielkiej ilości wody i dodaj do gulaszu. Pomieszaj, aby zagęścić sos.
7. Gulasz z indyka podawaj gorący, najlepiej z kluskami lub pęczakiem. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierś z indyka gulasz
gulasz z udźca indyka
gulasz z indyka z pieczarkami
gulasz z fileta indyka
prosty gulasz z indyka