Przepis na gulasz z udźca indyka 📖
Składniki:- 1 kg udźca indyka, pokrojonego w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i obsmaż je z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
3. Dodaj marchewkę, paprykę i przecier pomidorowy. Smaż przez kolejne kilka minut, mieszając, aby składniki się połączyły.
4. Następnie posyp mięso mąką i dokładnie wymieszaj, aby całkowicie pokryć mięso warstwą mąki.
5. Stopniowo wlej bulion warzywny, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek.
6. Dopraw gulasz papryką, oregano, solą i pieprzem. Zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
7. Podawaj gorący gulasz z udźca indyka np. z duszoną kaszą gryczaną lub kopytkami ziemniaczanymi. Smacznego!