Przepis na gulasz z lopatki wieprzowej 📖

Składniki:
- 1 kg lopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 papryki czerwone, pokrojone w paski
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 400 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z papryką, kminkiem oraz solą i pieprzem.
2. Kawałki mięsa obtocz w przygotowanej mieszance.
3. Na dużym rondlu rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
4. Dodaj cebulę i czosnek, podsmażając do momentu, gdy będą miękkie i lekko zarumienione.
5. Wlej bulion i dodaj koncentrat pomidorowy.
6. Włóż pokrojone papryki, marchewki i ziemniaki.
7. Dusź gulasz na średnim ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i warzywa dobrze ugotowane.
8. Ostatecznie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gulasz może być podawany z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą gryczaną. Smacznego!

Podobne przepisy

pyszny gulasz z łopatki wieprzowej
mielone z lopatki wieprzowej
szybki obiad z łopatki wieprzowej
gulasz z karkówki wieprzowej
gulasz z golonki wieprzowej