Przepis na gulasz z marchewka i papryka 📖
Składniki:- 500 g mięsa wołowego (np. łopatka)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 papryki (może być różnokolorowa)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
1. Mięso kroimy w kostkę (ok. 2 cm), cebulę siekamy i czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Marchewki obieramy i kroimy w plastry, papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
3. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor.
4. Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy razem, aż cebula zmięknie.
5. Dodajemy mąkę, przesmażamy przez chwilę i stopniowo wlewamy bulion, mieszając, by nie powstały grudki.
6. Dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, kumin i sól i pieprz do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, często mieszając.
7. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy marchewki i papryki.
8. Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!