Przepis na gulasz z nerek 📖
Przepis na gulasz z nerek:Składniki:
- 500 g nerek (wołowych lub drobiowych)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki (czerwone lub żółte)
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- natka pietruszki do posypania
Instrukcje:
1. Nerkę dokładnie umyj i oczyść z błon. Następnie pokrój na kawałki o odpowiedniej wielkości.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę oraz papryki pokrój w kostkę, pomidory w drobną ćwiartkę.
3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek aż staną się złociste. Dodaj pokrojone nerki i smaż przez kilka minut, aż się zezłocą.
4. Dodaj paprykę, marchewkę, paprykę słodką, tymianek, liść laurowy, sól i pieprz. Mieszaj wszystko dobrze.
5. Następnie dodaj pomidory i bulion. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i dusz gulasz pod przykryciem około godzinę, do momentu aż nerki będą miękkie i soczyste.
6. W trakcie gotowania, jeśli gulasz wydaje się być zbyt gęsty, można dolać trochę wody.
7. Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!