Przepis na gulasz z papryką i ogórkiem kiszonym 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny np. łopatka, karkówka
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 ogórek kiszony
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój w kostkę o boku około 2 cm. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się złociste.
3. Dodaj mięso i smaż na dużym ogniu, aż z każdej strony się zrumieni.
4. Papryki oczyść z pestek i pokrój w paski. Ogórek kiszony również pokrój w paski.
5. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, oregano, sól oraz pieprz. Całość mieszaj przez minutę.
6. Dodaj papryki i ogórek kiszony. Wlej bulion warzywny i dokładnie wymieszaj składniki.
7. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie miękkie i soczyste.
8. Podawaj gorący gulasz z dodatkiem np. pieczywa lub makaronu. Smacznego!

Podobne przepisy

gulasz z ogórkiem kiszonym
gulasz wołowy z ogórkiem kiszonym
leczo z ogórkiem kiszonym
śledzie z ogórkiem kiszonym i czosnkiem
roladki schabowe z ogórkiem kiszonym