Przepis na gulasz z rydzy 📖

Składniki:
- 500g rydzy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, papryka słodka
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Rydze dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebule, czosnek, marchewki i papryki pokrój w kostkę, a pomidory obierz ze skórki i również pokrój na kawałki.
3. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor.
4. Dodaj marchewki i papryki, smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
5. Dodaj przecier pomidorowy i smaż przez chwilę, mieszając.
6. Rydze dodaj do garnka i całość smaż jeszcze przez kilka minut.
7. Posyp mąką i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
8. Powoli dodawaj bulion warzywny, ciągle mieszając, aż uzyskasz żądaną konsystencję sosu.
9. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
10. Dodaj pomidory i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut, aż rydze będą miękkie.
11. Serwuj gorący gulasz z rydzy posypany posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

no gulasz
gulasz fit
gulasz
gulasz na patelni
najprostszy gulasz