Przepis na gulasz z żołądków i serc drobiowych 📖
Składniki:- 500g żołądków drobiowych
- 500g serc drobiowych
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 pomidory
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Żołądki i serca drobiowe dokładnie umyj i oczyszcz. Pokrój żołądki w paski, a serca w kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie.
3. Dodaj żołądki i serca drobiowe do patelni, smaż przez kilka minut, aż mięso zbrązowi.
4. Pokrój pomidory i papryki w kostkę. Dodaj je do patelni. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy i bulion drobiowy. Całość wymieszaj.
6. Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
7. Podawaj gorący gulasz z żołądków i serc drobiowych z dodatkiem np. klusków lub ziemniaków.
Smacznego!