Przepis na gulasz z żołądków indyka 📖
Składniki:- 500 g żołądków indyka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 papryki
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Żołądki indyka dokładnie oczyścić, pokroić w drobne kawałki, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą.
2. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Marchewki i papryki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
3. W rondlu rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor.
4. Dodać pokrojone żołądki, smażyć przez kilka minut, aż nabiorą lekkiego rumieńca.
5. Dodać marchewki i papryki, smażyć przez kolejne kilka minut.
6. Dodać pomidory krojone z puszki wraz z sokiem, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę w proszku. Doprawić solą i pieprzem.
7. Dokładnie wymieszać, przykryć rondel pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny, aż żołądki zmiękną.
8. Gulasz podawać posypany posiekaną pietruszką jako dodatek.
Smacznego!