Przepis na strogonowa z schabu 📖

Przepis na strogonowa z schabu:

Składniki:
- 500 gramów schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 200 gramów pieczarek
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Instrukcje:

1. Schab umyj, osusz i pokrój na cienkie paski.
2. Cebule obierz i pokrój w półplasterki, a pieczarki w plasterki.
3. Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli.
4. Dodaj paseczki schabu i smaż, aż mięso będzie lekko zrumienione.
5. Dodaj pieczarki i smaż całość przez około 5 minut, aż się zmiękną.
6. Posól i popieprz do smaku.
7. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, aby pokryła mięso i warzywa.
8. Powoli wlej bulion warzywny, cały czas mieszając.
9. Dodaj musztardę i sos worcester, i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
10. Na koniec wlej śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5 minut.
11. Strogonowa podawaj na gorąco, posypaną posiekaną natką pietruszki.
12. Możesz podać ją z ryżem, ziemniakami lub kluskami.

Smacznego!

Podobne przepisy

strogonowa ze schabu
strogonow ze schabu
obiad ze schabu
gyrosa ze schabu
gulasz ze schabu bez kości