Przepis na gyros z makaronem 📖

Składniki:
- 500 g mięsa (np. wieprzowina lub drobiowe)
- 4 płaskie chlebki pitki
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 ogórek świeży
- 150 g greckiego jogurtu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sałata mieszana do podania
- Sól i pieprz do smaku
- Sos tzatziki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na cienkie paski, a następnie lekko rozbij tłuczkiem.
2. W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Odstaw na około 30 minut.
3. Podgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj mięso z marynaty. Smaż je przez około 10-12 minut, często mieszając, aż mięso będzie dobrze podsmażone.
4. W międzyczasie pokrój cebulę w paski, a pomidory i ogórka w plasterki.
5. Na suchej patelni podgrzej chlebki pitki z obu stron, aż mięknie.
6. Na każdym chlebku ułóż sałatę, mięso, cebulę, pomidory i ogórka.
7. Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem, a następnie dodaj do gyrosa jako sos lub podawaj osobno.
8. Podawaj gorące gyrosy z dodatkowymi plasterkami pomidorów i ogórka.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę gyros z makaronem
zapiekanka gyros z makaronem
zapiekankę gyros z makaronem
kurczaka gyros z makaronem
fit gyros