Przepis na halibut w sosie chimichurri 📖
Przepis na halibuta w sosie chimichurri:Składniki:
- 2 filety halibuta
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W małej misce wymieszaj posiekaną pietruszkę, kolendrę, czosnek, wino, ocet winny, oliwę z oliwek i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem według własnego gustu. Wstaw sos na bok, aby smaki dobrze się połączyły.
2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Posól i popieprz filety halibuta z obu stron.
3. Na rozgrzaną patelnię połóż filety halibuta i smaż około 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i miękkie. Upewnij się, że ryba jest dokładnie ugotowana, ale nie przesuszona.
4. Gdy halibuty będą gotowe, wyłóż je na talerz i polej przygotowanym wcześniej sosem chimichurri. Pozostaw na chwilę, aby smaki się przegryzły.
5. Podawaj halibuta z sosem chimichurri natychmiast. Możesz go podać jako danie główne z ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczona kasza, grillowane warzywa lub świeża sałatka. Smacznego!