Przepis na halibut w sosie koperkowym 📖

Przepis na halibuta w sosie koperkowym:

Składniki:
- 4 filety halibuta
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę w średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
2. Dodaj białe wino i gotuj przez kilka minut, aż alkohol odparuje.
3. Wlej bulion warzywny do patelni i doprowadź do wrzenia.
4. Obniż ogień i dodaj śmietanę kremówkę. Dokładnie wymieszaj i gotuj na lekkim ogniu przez 5 minut.
5. W międzyczasie przypraw filety halibuta solą i pieprzem.
6. Na innej, lekko natłuszczonej patelni, smaż filety halibuta przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będą miękkie i dobrze przypieczone.
7. Dodaj posiekany koperek do sosu koperkowego i wymieszaj.
8. Wyłóż halibuta na talerze i polej go sosem koperkowym.

Smacznego!

Podobne przepisy

halibut w sosie
halibut w sosie cytrynowym
halibut w sosie kurkowym
halibut w sosie chrzanowym
halibut w sosie szpinakowym