Przepis na halibut w sosie szafranowym 📖
Składniki:- 4 filety halibuta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj szafran i wymieszaj dobrze, aby uwalnić jego aromat.
4. Dodaj bulion warzywny i białe wino. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
5. W międzyczasie przygotuj filety halibuta. Oprósz je solą i pieprzem z obu stron.
6. Dodaj filety do sosu szafranowego w garnku. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 8-10 minut, aż ryba będzie miękka i łatwo się kruszy.
7. Wyjmij filety halibuta z garnka i umieść na talerzach.
8. Do sosu w garnku dodaj śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco.
9. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
10. Polej filety halibuta gorącym sosem szafranowym i podawaj od razu.
Smacznego!