Przepis na halibuta kwestia smaku 📖
Oto prosty przepis na smaczny halibut:Składniki:
- 2 filety halibuta (ok. 250g każdy)
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, lub mięta), posiekane
Instrukcje:
1. Wymieszaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, czosnek i zioła w miseczce, aby uzyskać marynatę.
2. Umieść filety halibuta w płaskim naczyniu. Delikatnie wycieraj marynatą z obu stron filetów, aby równomiernie je pokryć. Pozwól filetom marynować się przez około 15 minut.
3. Rozgrzej patelnię grillową lub grill na średnim ogniu. Możesz również użyć piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
4. Połóż filety na grillu lub na rozgrzanej patelni. Grilluj około 4-5 minut z każdej strony, aż miąższ będzie miękki i miękko rumiany.
5. Podawaj halibuta od razu, udekorowany świeżymi ziołami. Możesz go podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak sałatki, pieczone ziemniaki lub ugotowany ryż.
Smacznego!