Przepis na hiszpańskie churrosy 📖

Oto przepis na hiszpańskie churrosy:

Składniki:
- 1 ½ szklanki (180 g) mąki pszennej
- 1 ½ szklanki (360 ml) wody
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- olej roślinny do smażenia
- cukier puder do posypania

Instrukcje:
1. W rondlu zagotuj wodę razem z cukrem, solą i 3 łyżkami oleju roślinnego.
2. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
3. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z dużą, gwiaździstą końcówką.
4. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
5. Wyciskaj długie paski ciasta z rękawa cukierniczego bezpośrednio do rozgrzanego oleju.
6. Smaż churrosy z obu stron, aż staną się złote i chrupiące. Możesz je smażyć partiami, nie za dużo na raz.
7. Odłóż usmażone churrosy na papierowy ręcznik, aby nadmiar oleju został wchłonięty.
8. Posyp ciepłe churrosy cukrem pudrem i podawaj natychmiast, najlepiej z gorącą czekoladą.

Smacznego!

Podobne przepisy

naleśniki hiszpańskie
hiszpańskie pączki
pierogi hiszpańskie
danie hiszpańskie
hiszpańskie empanadas