Przepis na hummus po polsku 📖
Przepis na hummus po polsku:Składniki:
- 400g ugotowanej ciecierzycy
- 3 łyżki tahini (pastaa z sezamu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Instrukcje:
1. Odstaw trochę ciecierzycy na bok do dekoracji.
2. W blenderze lub robocie kuchennym umieść pozostałą ciecierzycę, tahini, oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i paprykę słodką.
3. Mieszaj składniki aż utworzy się jednolita pasta o gładkiej konsystencji.
4. Przełóż hummus do miseczki i udekoruj odłożoną ciecierzycą oraz odrobiną papryki słodkiej.
5. Możesz podać hummus przykrywając go odrobiną oliwy z oliwek i podając z kawałkami świeżego chleba, warzywami lub grissinami.
Smacznego!