Przepis na hummus tahini 📖
Przepis na hummus tahini:Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (400 g), odcedzona i opłukana
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- 2-3 łyżki wody (opcjonalnie, aby uzyskać pożądaną konsystencję)
Instrukcje:
1. W dużej misce połącz ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek, sól, kumin i paprykę.
2. Przełóż wszystkie składniki do blendera lub miksera kuchennego.
3. Zmiksuj mieszankę na gładką i jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj nieco wody (po 1 łyżce na raz), aby rozcieńczyć.
4. Przelej hummus do półmisków i udekoruj posiekaną natką pietruszki, oliwą z oliwek, papryką w proszku lub dowolnymi innymi ulubionymi dodatkami.
5. Podawaj hummus ze świeżym pieczywem, paluszkami warzywnymi lub jako dodatek do sałatek.
Smacznego!