Przepis na hummus z czerwonej soczewicy 📖

Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę oraz czosnek do momentu, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
4. W mikserze lub blenderze umieszczamy ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę i czosnek, sok z cytryny, tahini, 3 łyżki oliwy, kumin, mieloną paprykę, ostrą paprykę (jeśli lubimy pikantne) oraz sól i pieprz do smaku.
5. Miksujemy wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa.
6. Przekładamy hummus do miseczki i polewamy pozostałą łyżką oliwy z oliwek.
7. Opcjonalnie możemy udekorować hummus świeżymi listkami mięty lub pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
8. Podajemy z chlebem, warzywami, grissinami lub nachosami.

Smacznego!

Podobne przepisy

hummus z soczewicy czerwonej
zupa z czerwonej soczewicy
pasztet z czerwonej soczewicy
hummus z soczewicy
kotlety z soczewicy