Przepis na idealne naleśnik 📖

Oto przepis na idealne naleśniki:

Składniki:
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
2. W osobnej misce ubij jajka za pomocą widelca lub miksera.
3. Dodaj jajka do mąki i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo wlej mleko, ciągle mieszając, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
5. Dodaj olej roślinny do ciasta i ponownie wymieszaj.
6. Pozostaw ciasto do odpoczynku na około 15-20 minut.

Smażenie naleśników:
1. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść olejem.
2. Naleśniki smaż jedno po drugim, wylewając na patelnię około 1/4 szklanki ciasta.
3. Przesuwaj patelnię, aby ciasto równomiernie rozprowadziło się po całej powierzchni patelni.
4. Smaż naleśnik przez około 2-3 minuty, aż spód będzie lekko zrumieniony.
5. Przewróć naleśnik na drugą stronę za pomocą łopatki i smaż kolejne 1-2 minuty.
6. Wyjmij naleśnik z patelni i powtórz czynności dla pozostałego ciasta.

Podawanie:
Podawaj naleśniki z dowolnymi ulubionymi dodatkami, takimi jak dżem, śmietana, cukier puder, syrop klonowy, owoce lub miód. Zwijaj naleśniki lub składaj je na pół i ciesz się smakiem!

Podobne przepisy

naleśnik tradycyjne
dietetyczny naleśnik
ciasto naleśnik
naleśnik biszkoptowe
naleśnik bezglutenowe