Przepis na idealny biszkopt kakaowy 📖
Oto przepis na idealny biszkopt kakaowy:Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 180 g mąki
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miskach.
2. Do miski z białkami dodaj szczyptę soli i ubij je za pomocą miksera na sztywną pianę.
3. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodaj do miski żółtka i delikatnie wymieszaj składniki.
5. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do oddzielnej miski.
6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając je szpatułką.
7. Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz biszkopt w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut.
9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
10. Gotowy biszkopt można przekroić na połowę i posmarować ulubionym kremem, dżemem lub bitą śmietaną.
Smacznego!