Przepis na idealny rosół drobiowy 📖
Przepis na tradycyjny rosół drobiowy:Składniki:
- 1 kg kurczaka (najlepiej skrzydełka, udka lub pierś)
- 2 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W duzym garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, usuwając powstałą pianę.
3. Marchewki, pietruszki, pora i cebulę obierz i umyj. Marchewki oraz pietruszki pokrój na większe kawałki, a pora i cebulę przekrój na pół.
4. Czosnek drobno posiekaj.
5. W garnku na oddzielnej patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż na nim cebulę, czosnek, por, marchewki i pietruszkę przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
6. Do wrzącego bulionu dodaj podsmażone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i sól do smaku.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne.
8. Na koniec usuń zupy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
9. Rosół podawaj gorący, posypany drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!