Przepis na rosół idealny 📖

Przepis na rosół idealny:

Składniki:
- 1 kg kurczaka (najlepiej skrzydła i podudzia)
- 2 litry wody
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 selera
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

1. Kurczaka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

2. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj wymyślone zarazki - cebulę, marchewki, pietruszkę, por i selera. Nie zapomnij o zieleni tejże marchewki i pietruszki. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

3. Następnie do garnka dodaj skrzydła i podudzia kurczaka. Dołącz również ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Ponownie zagotuj rosół, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

4. Po upływie czasu wyjmij mięso z garnka i odstaw na osobne naczynie. Przecedź rosół, pozbywając się wszelkich pozostałości zarazków.

5. Mięso pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do wygotowanego rosółku.

6. Całość gotuj jeszcze przez około 15 minut, dzięki czemu mięso wchłonie wszystkie smaki.

7. Rosół podawaj gorący, posypany posiekaną natką pietruszki. Możesz go podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak makaron, kluski lub grzanki.

Smacznego!

Podobne przepisy

idealny rosół
idealny rosół z kury
jak ugotować idealny rosół
idealny rosół drobiowy
jak zrobić idealny rosół