Przepis na rosol drobiowy 📖
Rosół drobiowy to klasyczne danie, które zwykle kojarzy się z kuchnią domową i niedzielnymi obiadami. Oto przepis na pyszny rosół drobiowy:Składniki:
- 1 kilogram kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 duża cebula
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- garść świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn)
- sól i pieprz do smaku
- 3 litry wody
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj, a następnie przełóż do dużego garnka.
2. Dodaj do garnka przekrojone na połowy marchewki, cebulę bez skórki, pietruszkę oraz seler. Wszystkie warzywa powinny być umyte i dobrze oczyszczone.
3. Włóż do garnka także ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz świeże zioła.
4. Zalej całość wodą i dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Zagotuj rosół, a następnie zmniejsz ogień i gotuj go pod przykryciem przez około 1,5-2 godziny. W czasie gotowania warto zdjąć pianę, która powstaje na powierzchni rosołu.
6. Kiedy rosół będzie gotowy, wyjmij z garnka mięso i warzywa, a wywar odcedź przez sitko.
7. Mięso oczyść z kości, pozbądź się skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
8. Rosół zmiękczy na słońcu lub go wkładasz do lodówki.
9. Podaj gorący rosół z mięsem i dodatkami, takimi jak kluski, makaron lub warzywa, i posyp świeżymi ziołami.
Smacznego!