Przepis na indyka bez panierki 📖
Przepis na indyka bez panierki:Składniki:
- 1 indyk (około 4-5 kg),
- Sól,
- Pieprz,
- 2 łyżki masła,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 2 łodygi selera,
- 2 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
- 1 szklanka rosołu.
Sposób przygotowania:
1. Indyka dokładnie umyj i osusz.
2. Następnie natrzyj go solą i pieprzem z każdej strony.
3. W dużym garnku rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i ząbki czosnku. Smaż je na złoty kolor.
4. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i seler. Podsmażaj przez 5 minut.
5. Wsyp liście laurowe, tymianek i rozmaryn. Dokładnie wymieszaj.
6. Na mieszankę warzyw połóż indyka i zrumień go z każdej strony.
7. Gdy indyk będzie rumiany, wlej szklankę rosołu do garnka. Zmniejsz ogień, przykryj i dusz indyka przez około 2-3 godziny, od czasu do czasu go polewając.
8. Sprawdź, czy indyk jest gotowy, wkłuwając nóż w mięso. Jeśli mięso jest miękkie i sok klarowny, to znak, że jest gotowy.
9. Gdy indyk jest gotowy, wyjmij go z garnka i odstaw na talerz. Pozostaw go na kilka minut, aby mięso się odpoczęło.
10. Na koniec możesz podać indyka w całości, pokrojonego w delikatne kawałki lub zetrzeć mięso i użyć do różnych dań.
Smacznego!