Przepis na kurczaka bez panierki 📖
Oto prosty przepis na kurczaka bez panierki:Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z połowy cytryny
Instrukcje:
1. Filety z kurczaka umyj i osusz.
2. W misce wymieszaj olej roślinny, czosnek, paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny.
3. Filety zanurzaj kolejno w marynacie, tak aby były całkowicie pokryte.
4. Pozostaw filety w marynacie na około 30 minut, by składniki się przegryzły.
5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę oleju roślinnego.
6. Gdy patelnia jest już dobrze nagrzana, ułóż filety na patelni i smaż z każdej strony przez około 5-7 minut, aż kurczak będzie dobrze przypieczony i całkowicie ugotowany.
7. Smażone filety wyjmij z patelni i odstaw na talerz. Możesz je podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!