Przepis na indyka calego 📖
Przepis na indyka całego:Składniki:
- 1 indyk (ok. 4 kg)
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Indyka dokładnie umyj i osusz.
3. W miseczce wymieszaj masło, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Powstałą pastą natrzyj całą powierzchnię indyka.
4. Indyka włóż do dużego naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia.
5. Zacznij piec indyka w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut na każdy kilogram. Czyli w przypadku 4-kilogramowego indyka, piecz go przez około 2 godziny.
6. Co 30 minut polewaj indyka wytopionym sosem, aby mięso nie wyschło i żeby poprawić smak.
7. Po upływie wskazanego czasu sprawdź czy indyk jest gotowy. Możesz wykorzystać termometr do mięsa, wkłuwając go w najgrubszą część mięsa – temperaturę wewnętrzną powinno się mieścić w granicach 75-80°C.
8. Gdy indyk jest już gotowy, wyłącz piekarnik i pozostaw go jeszcze na około 20 minut w zamkniętym piekarniku, aby mięso dobrze odpoczęło i wilgoci się równomiernie rozprowadziła.
9. Podawaj indyka pokrojonego na kawałki z ulubionymi dodatkami, jak np. ziemniaki pieczone, surówka czy sos żurawinowy.
Smacznego!