Przepis na indyka duszonego 📖
Przepis na indyka duszonego:Składniki:
- 1 indyk (ok. 2-3 kg)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Indyka dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych resztek piór. Obraną cebulę i marchewki pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
2. W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj pokrojoną cebulę, marchewki i czosnek. Podsmażaj przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklią.
3. W międzyczasie pokrój indyka na większe kawałki, np. na nóżki i skrzydła. Oprósz mięso solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
4. Warzywa przekładaj z garnka na talerz, a na ich miejscu wrzuć indyka. Smaż go przez kilka minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni.
5. Po rumienieniu indyka, wróć warzywa do garnka. Dodaj do nich mąkę i dokładnie wymieszaj. Powoli dolej także bulion, cały czas mieszając, aby powstał gładki sos.
6. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i dusz indyka przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Podczas duszenia warto od czasu do czasu sprawdzać, czy indyk się nie przypala i ewentualnie dolewać trochę wody lub bulionu.
7. Po upływie czasu duszenia, wyjmij indyka z garnka i odłóż na talerz. Warzywa z sosem można podać jako dodatek lub przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładki sos, który można polać indykiem.
8. Gotowy indyk duszony podawaj na talerzach, z dodatkiem ulubionych warzyw lub sałatki. Smacznego!