Przepis na udziec z indyka z morelami 📖
Składniki:- 1 udziec z indyka
- 10 świeżych moreli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- pęczek świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
2. Wydrąż pestki z moreli i przekrój je na pół.
3. Przygotuj marynatę, łącząc oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól i pieprz.
4. Umyj udziec z indyka i osusz go papierowym ręcznikiem.
5. Włóż mięso do miski i delikatnie wmasuj marynatę w powierzchnię mięsa.
6. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i obsmaż udziec z indyka z każdej strony, aby uzyskać złocisty kolor.
7. Przenieś mięso do naczynia żaroodpornego i rozłóż połówki moreli wokół niego.
8. Dodaj pęczek świeżych ziół do naczynia żaroodpornego.
9. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny lub do momentu, gdy mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.
10. Co jakiś czas polewaj mięso własnym sosem, aby zachować jego wilgotność.
11. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i zostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
12. Pokrój udziec z indyka na grubsze plastry i podawaj z sosem z pieczenia oraz upieczonymi morelami.
Smacznego!