Przepis na udziec z indyka y joli 📖

Przepis na udziec z indyka według Joli:

Składniki:
- 1 udziec z indyka (ok. 2 kg)
- 3-4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku w proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Indyka myjemy, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach nożem, aby przyprawy mogły wniknąć głębiej.
2. W małej misce mieszamy oliwę z czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem i ewentualnie czosnkiem w proszku.
3. Przygotowanym sosem wcieramy dokładnie indyka ze wszystkich stron, wkładając również w nacięcia mięsa.
4. Mięso owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc), aby przyprawy się przegryzły.
5. Po wyjęciu mięsa z lodówki, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
6. Udziec wyjmujemy z folii i układamy na ruszcie w naczyniu żaroodpornym, tak aby mięso leżało w miejscu najgrubszej części.
7. Naczynie z mięsem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 2 godziny. Co około 30 minut polewamy mięso własnym sosem z dna naczynia.
8. Po upływie 2 godzin sprawdzamy gotowość mięsa - powinno być dobrze upieczone, soczyste i delikatne.
9. Po wyjęciu udka z indyka z piekarnika, zostawiamy je na kilka minut do odpoczynku, aby mięso się zrumieniło i wydobyć soczystość.
10. Udziec kroimy na plasterki i podajemy, np. z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka udziec
udziec z indyka
udziec z indyka fit
udziec z indyka na parze
udziec z indyka magdy