Przepis na indyka w cieście 📖

Przepis na indyka w cieście:

Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Piersi z indyka należy oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić na kawałki lub plastry o grubości około 1 cm.
2. W misce wymieszać mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
3. W drugiej misce roztrzepać jajka, a następnie dodać mleko i wymieszać.
4. Kawałki indyka obtoczyć w mieszance mąki i przypraw, a następnie zanurzyć w jajeczno-mlecznej panierce.
5. Na patelni rozgrzać olej roślinny.
6. Wrzucać panierowane kawałki indyka na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
7. Gotowe kawałki indyka można wyjmować na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać indyka w cieście jeszcze ciepłego, najlepiej z ulubionymi sosami i surówkami. Smacznego!

Podobne przepisy

pierś z indyka w cieście francuskim
kebab w ciescie
jajka w cieście
eskalopki w cieście
jabłka w cieście