Przepis na pierś z indyka w cieście francuskim 📖
Składniki:- 2 filety z indyka
- 1 jajko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. Filety z indyka oczyść z błon i kostek, a następnie posól i popieprz.
2. Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzej go na średnim ogniu.
3. Na rozgrzaną patelnię połóż filety z indyka i smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe.
4. Gdy filety ostygną, delikatnie rozwałkuj ciasto francuskie na płaskim podłożu.
5. Na środku każdej części ciasta umieść filet z indyka. Złóż ciasto na pół, aby filet był w środku, a następnie dokładnie zamknij brzegi.
6. Ubij jajko i delikatnie posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
7. Przełóż przygotowane pierś z indyka w cieście francuskim na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Piecz pierś z indyka w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące.
9. Po upieczeniu wyjmij pierś z indyka z piekarnika i odczekaj kilka minut przed pokrojeniem na porcje.
10. Podawaj pierś z indyka w cieście francuskim z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i sałatką.
Smacznego!