Przepis na indyka w marchewce 📖
Przepis na indyka w marchewce:Składniki:
- 1 indyk (około 2-2,5 kg)
- 4-5 marchwi
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2-3 szklanki bulionu drobiowego
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Indyka dokładnie umyj i oczyść z ewentualnych resztek piór. Następnie osusz i pokrój na części (np. nóżkami i piersiami).
2. Marchewki obierz i pokrój na grube plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka.
3. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć indyka. Smaż go z każdej strony na złoty kolor.
4. Dodaj masło, cebulę, marchewkę i posiekany czosnek. Całość smaż jeszcze przez kilka minut.
5. Następnie dodaj bulion drobiowy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
6. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso indyka będzie miękkie i soczyste.
7. Gotowy indyk w marchewce podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionych warzyw lub ziemniaków.
Smacznego!