Przepis na indyka w rekawie 📖
Składniki:- 1 indyk (około 3-4 kg)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 papryka czerwona
- 200 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Indyka oczyść i przepłucz pod bieżącą wodą. Osusz go za pomocą papierowych ręczników.
2. W środku indyka umieść obrane i drobno pokrojone cebule, czosnek, marchewki, pietruszkę, pora i paprykę.
3. Następnie przewiąż końce indyka sznurkiem, aby zabezpieczyć nadzienie.
4. Na dużą patelnię wlej oliwę i podgrzej. Po rozgrzaniu dodaj indyka i smaż na złoto z każdej strony.
5. Gdy indyk będzie rumiany, przenieś go do dużej brytfanny lub naczynia żaroodpornego.
6. Wlej bulion drobiowy do brytfanny i przykryj ją folią aluminiową.
7. Indyka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2,5 godziny. Co jakiś czas polewaj indyka własnym sosem, który powstaje w czasie pieczenia.
8. Po upływie tego czasu, zdejmij folię i podpiecz indyka jeszcze przez 20-30 minut, aby skóra była chrupiąca.
9. Po wyjęciu z piekarnika odkryj naczynie i pozostaw indyka na kilka minut do odpoczynku.
10. Pokrój go na kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, puree z dyni lub surówka.
Smacznego!