Przepis na indyka w sosie pieczarkowym 📖

Składniki:
- 1 indyk,
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.

Instrukcje:

1. Indyka oczyść i pokrój na porcje.

2. Na dużej patelni rozgrzej jedną łyżkę masła. Wrzuć pokrojonego indyka i obsmaż z każdej strony na rumiano. Przełóż na talerz.

3. Na tej samej patelni dodaj drugą łyżkę masła i wrzuć pokrojoną w paski cebulę oraz posiekany czosnek. Smaż na złocisty kolor.

4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich większość wody.

5. Posyp mąką, wymieszaj wszystko razem i smaż jeszcze przez minutę.

6. Stopniowo dodawaj śmietankę, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje.

7. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

8. Przełóż indyka z talerza z powrotem na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszaj, aby mięso pokryło się sosem.

9. Przykryj patelnię i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż indyk będzie miękki i soczysty.

10. Podawaj indyka w sosie pieczarkowym posypany posiekaną natką pietruszki. Możesz podać go z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
mielone w sosie pieczarkowym
pulpety w sosie pieczarkowym
kopytka w sosie pieczarkowym
makaron w sosie pieczarkowym