Przepis na pulpety z indyka w sosie pieczarkowym 📖

Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula, poszatkowana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka masła
- 250g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 łyżka mąki
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. W dużym misce wymieszaj mięso mielone z indyka, posiekaną cebulą, czosnkiem, jajkami, bułką tartą, mlekiem, solą i pieprzem. Dobrze wyrób, aż składniki się połączą.
2. Z masy mięsnej formuj małe pulpety o średnicy około 3-4 cm.
3. Na dużą patelnię dodaj masło i rozgrzej je na średnim ogniu. Dodaj pulpety i smaż je z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż je na talerz.
4. Na tej samej patelni dodaj pokrojone w plastry pieczarki i smaż je przez kilka minut, aż zmiękną.
5. Posyp pieczarki mąką i wymieszaj, aby dokładnie oblepiła plastry.
6. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał.
7. Dodaj śmietanę kremówkę do sosu i gotuj przez kolejne kilka minut.
8. Przełóż pulpety z powrotem na patelnię z sosem pieczarkowym i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby pulpety były dobrze podgrzane i przesiąkły sosem.
9. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
10. Przełóż pulpety w sosie na talerze i posyp natką pietruszki.
11. Podawaj gorące, najlepiej z kluskami lub ziemniakami. Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety w sosie pieczarkowym
najprostszy pulpety w sosie pieczarkowym
pyszne pulpety w sosie pieczarkowym
indyka w sosie pieczarkowym
pulpety z indyka w sosie pomidorowym