Przepis na indyka w sosie słodko-kwaśnym 📖
Oto przepis na indyka w sosie słodko-kwaśnym:Składniki:
- 500g mięsa z indyka (pierś lub udziec)
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego lub octu jabłkowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: krojone ananasy, dla jeszcze większej słodko-kwaśnej nuty
Instrukcje:
1. Pokrój mięso indycze w paski lub kostki. Oprósz solą i pieprzem.
2. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
3. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklią.
4. Dodaj mięso indycze i smaż, aż stanie się złotobrązowe z każdej strony.
5. W małej misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy (lub jabłkowy), brązowy cukier i rozpuszczoną mąkę kukurydzianą.
6. Dodaj przygotowany sos do mięsa i warzyw. Mieszaj dokładnie, aby całość była pokryta sosem.
7. Opcjonalnie, jeśli lubisz dodatek owocowy, dodaj krojone ananasy.
8. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje.
9. Sprawdź smak i dopraw do smaku, jeśli jest to konieczne.
10. Podawaj gorące danie indyka w sosie słodko-kwaśnym z ryżem lub makaronem.
Smacznego!