Przepis na makaron z sosem słodko kwaśnym 📖

Składniki:
- 250g makaronu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 2 marchewki, pokrojone w paseczki
- 200g ananasa, pokrojonego w kostkę
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu.
3. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj paprykę i marchewkę, smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale nadal chrupiące.
5. Dodaj pokrojonego ananasa, ketchup, ocet ryżowy, sos sojowy i cukier. Dokładnie wymieszaj składniki i gotuj przez około 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje nieco.
6. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
7. Dodaj ugotowany makaron do sosu i delikatnie wymieszaj, aby makaron dużo się nasączył sosem.
8. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty, aby całość dobrze się połączyła.
9. Przed podaniem możesz udekorować makaron posiekaną zieleniną, na przykład szczypiorek.
10. Podawaj na gorąco i delektuj się pysznym, słodko kwaśnym makaronem!

Smacznego!

Podobne przepisy

spaghetti z sosem słodko-kwaśnym
tofu w sosie słodko kwaśnym
indyka w sosie słodko-kwaśnym
wołowinę w sosie słodko kwaśnym
kurczaka z ryzem w sosie slodko kwasnym